Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/ombeleidsadvies.nl/httpdocs/templates/ombeleidsadvies/functions.php on line 177

Blog

Kunnen de ouders van Coco hun zorgverzekeraar aanspreken op het verstrekken of vergoeden van het medicijn Spinraza?

Coco is een levenslustig meisje van 13 jaar met de progressieve spierziekte SMA en komt niet in aanmerking voor het medicijn Spinraza, aldus een bericht van Zorgvisie op 7 augustus jl. Uit dit bericht blijkt dat Coco moeite heeft met ademen en slikken en spreekt de moeder de verwachting uit dat haar dochter over een jaar waarschijnlijk aan de beademing ligt. De moeder wenst de kwaliteit van leven van haar dochter te verbeteren en dat is alleszins te begrijpen. De minister van VWS wil echter op dit moment het medicijn alleen toelaten voor kinderen tot 9,5 jaar. Voor oudere kinderen moet de effectiviteit eerst nog worden onderzocht. Moet Coco’s moeder hierop wachten of kan zij de zorgverzekeraar nu al aanspreken op het verstrekken of vergoeden van Spinraza?

Lees meer...

Handelt de gemeente Katwijk in lijn met de Wmo 2015?

De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) is inmiddels ruim een jaar in werking. De grote mate van beleidsvrijheid en de forse bezuiniging op het bijbehorende budget, maakten dat gemeenten het wiel op dit domein als het ware opnieuw moesten uitvinden. De uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) eerder dit jaar bieden meer duidelijkheid over de grenzen aan die beleidsvrijheid. 

Lees meer...

Is een fusie tussen GHOR-bureaus mogelijk?

Samenwerking tussen organisaties is vanzelfsprekend, een volledig samengaan of fuseren niet altijd. Tijdens het vak Ondernemingsrecht aan de Erasmus School of Law (in juni) kwam het onderwerp (juridische) fusie van private bedrijven aan bod. En toen het bericht kwam over de doorontwikkeling van de GHOR-bureaus Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord, waarbij door de directeuren publieke gezondheid wordt toegewerkt naar een gezamenlijk bureau op 1 locatie, stelde ik mijzelf de vraag: kunnen GHOR-bureaus ook fuseren? Een fusie is namelijk een rechtshandeling die alleen door rechtspersonen kan worden verricht. Het gaat dan om een volledige samenvoeging waarbij de oorspronkelijke rechtspersonen ophouden te bestaan.

Lees meer...